Geur & beeld

Vandaag ga ik jullie meer vertellen over mijn eerste gesprekken met ervaringsdeskundige voor het Laat Me Niet Alleen project. De aanleiding van dit project komt voort uit iets banaals. Namelijk dat ik er achter kwam dat de begrafenis van mijn vader net zo duur was als de bruiloft van mijn broer. De bruiloft van mijn broer was twee dagen na de begrafenis van mijn vader. Een erg bijzondere en mooie combinatie. Nu op dit moment start ik met mijn vooronderzoek. Ik ga in gesprek met mensen die zelf ook iets hebben meegemaakt rondom de dood en dus ervaringsdeskundigen zijn. of te wel mensen die ervaring hebben met de dood en die daar ook actief mee bezig zijn.

‘A catchy smell is never forgotten.’

Ik begonnen met een oproep in mijn eigen cirkel en netwerk. Ik was en ben opzoek naar mensen rituelen hebben rondom de dood, die hij of zij wil delen met mij en of misschien zelfs wel aan mij leren.

De eerste onlinegesprekken volgden al snel. Natuurlijk vloeiden er tranen en werden mooie verhalen verteld. Eigenlijk zoals dat ook op een begrafenis gaat. Uit deze gesprekken zijn twee dingen die zijn blijven hangen. Er kwamen verhalen voorbij over geuren en foto’s.

Mijn hoofdvraag aan de mensen waarmee ik speek is; ‘heb jij een ritueel voor de dood die je doet tijdens het leven?’ nu is de vraag makkelijker dan het antwoord. Een van de gesprekspartner antwoorde: voor mij zijn dat geuren. Daardoor kom ik terug naar een moment, denk ik terug aan iemand die overleden is. Geuren kunnen je terugbrengen naar plekken, momenten en naar mensen. Dat de geur van iemand je terug doet denken aan die gene. Dat moment kan gezien worden als een kleine herdenking is. Een mini-ritueel in je hoofd. Waar je terug denkt aan het die dag met die persoon.

In een van de andere gesprekken hadden we het over ‘de foto’. Welke foto komt er op je kist of uitvaart. Iedere foto kan je laatste zijn. Maak een foto alsof het je laatste is. Haar moeder poseert nu iedere keer op foto met de gedachte dat ze misschien met deze foto de uitvaart in moet. Het lijkt me een mooi gebruik om af en toe weer een nieuwe uitvaartfoto te laten maken. Doe jullie mee?

Foto by Sanne Kabalt

2 Comments

Add Yours

Hi Daan,
Ik was graag naar een van je “Laat me niet alleen” voorstellingen komen kijken, maar lees nu pas over je project. Staan er meer edities in de planning?
Warme groet, Annemarie

Geef een reactie